Om


Om målandet och mig


Jag började måla för att få ha något eget, något som bara jag bestämmer över. Vilken glädje med färgerna och formerna! En oändlig upptäcksfärd, både i vad jag ser, upplever och finner i min fantasi.


Länge fortsatte jag i mitt vanliga yrke som personalvetare, jag är socionom i botten, men sen många år jobbar jag som konstnär på halvtid och sen 2019 på heltid. Jag håller kurser och workshops också, för min hjärna vill ju inte sluta tänka ut nya roliga koncept, och det ger mig så mycket att möta människor.


Mina motiv växlar mellan människor, djur och natur. Det kan vara helt vardagliga scener men också i sagans eller fantasins värld. Inspirationskällor är expressionismen, naivism och folkkonst från alla tider och hörn av världen.

Skapandet är en underlig process, svår att beskriva. Men här gör jag ett försök:


Målandet är ett sökande inåt, där mycket prövas och försvinner under många lager av färg, det viktiga blir kvar. Berättelsen utspelar sig i en värld av färgklanger, kanske med skogar, ängar, buskar. Ibland dyker djur eller sagoväsen upp och spanar på varandra.


Jag arbetar med historier, som jag målar fram med kletig eller halvflytande färg. Det tar tid, jag målar, målar över, skrapar fram igen, ändrar, funderar. Så småningom framgår det vad målningen handlar om. Det viktiga är det där jag bara anar, det som sker bakom eller innanför.


Jag ser det som att måla fram en dikt eller en saga.


Arbetet med kritorna är helt annorlunda, det sker omedelbart och supersnabbt. Det är en stund av glädje över att få glostirra på medmänniskan som glömt bort mig eller inte upptäckt mig och som ägnar all sin fokus på att utöva vad det nu än är. Kanske är det tyngdlyftning, spela på ett instrument eller surfa på sin mobil.


När jag skissar går det fort, jag väljer några kritor med en viss kulör som får vara kvar i handen, jag hinner ändå inte byta. Många rafsiga drag, huller om buller och på varandra. Kanske lite vatten efteråt för att få ut en hel yta, jag använder vattenlösliga vaxkritor.


Det här är då mer av sportkommentatorsreferat som sker medan matchen pågår.


Teknikerna är äggoljetempera som jag tillverkar själv, andra temperatekniker, akryl, olja samt kritor och pennor av alla slag. Ibland blir det också collage och screentryck.


Mitt CV hittar du i länken här.